Kroonluchter 2.0

Overdadige kroonluchter met kristallen pegels? Kan mooi zijn in een klassiek interieur. Of gewoon heel erg kitsch. Ik ben niet van klassiek en zeker niet van kitsch. Toch ben ik altijd al weg geweest van deze klassieke lamp. Toen ik op kamers ging wonen kocht ik bij de Xenos voor een paar tientjes een zwarte kroonluchter. Dat was toen net nieuw en ik vond het prachtig. Erg eh… ‘opvallend’, vonden mijn huisgenoten. Toen ik ging samenwonen heb ik vanzelfsprekend afscheid moeten nemen van mijn zwarte – en toch ook wel erg kitscherige – exemplaar.

Inmiddels struin ik het internet stiekem weer af naar een stoere variant, passend bij mijn huidige interieur. De kroonluchters van nu hebben namelijk geen pand in een dure postcode nodig om tot hun recht te komen…

(De Xenos-kroonluchter is trouwens net zo uit als de gloeilamp! Scrol naar beneden voor meer informatie over spaar- en ledverlichting.)

Krijt je kroonluchter

Erg leuk: meerdere (verschillende) kroonluchters op een rij boven een lange tafel. Of: een nepperd van krijt. Kijk hier voor meer ideeën met krijtbordverf…

kroonluchter modern interieur

Kwallen en fietskettingen

Voor ieder interieur wat wils. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kroonluchter van fietskettingen? Een match met industrieel ingerichte ruimtes.

Kroonluchter fietskettingen

Design

De Franse designer Mathieu Lehanneur is erin geslaagd om de aloude kroonluchter in een hedendaags jasje te steken maar dan wel op zo’n manier dat het nog steeds tot zijn recht komt in een klassiek gebouw. Hij schittert in het 18e-eeuwse Château Borély in Marseille en bestaat uit gebogen, glazen tubes met moderne LED-strips erin…

Mathieu Lehanneur

Duurzaam

Kies voor spaar- of ledlampen in jouw kroonluchter en bespaar zo op energie. Ledlampen geven al lang geen ongezellig licht meer. Het is natuurlijk wel even wennen. De sterkte wordt bijvoorbeeld aangegeven in Lumen, niet in Watt. Handige omreken-informatie van Watt naar Lm vind je op deze site. Lees ook de antwoorden op de meest gestelde vragen tijdens het vtwonen-spreekuur over verlichting. Philips ontwikkelde zelfs een handige app die je helpt bij het vervangen van je gloeilamp. Kijk, daar word ik nou blij van!

(Bronnen: 1. via Table Tonic, 2. via Pinterest, 3. via vtwonen, 4. via vtwonen, 5. Carolina Fontoura Alzaga via Yatzer, 6.  Leitmotiv, 7. Medusae collectie, Roxy Russel Design, 8. via vtwonen, 9. via Houzz, 10.Thyra Hilden en Pio Diaz via Brekend, 11. Hans van Bentem via fffound, 12. Hans van Bentem via Trendland, 13. Mathieu Lehanneur.)

Be first to comment